Thursday, January 05, 2006

Vad är krogshow?

Vad är egentligen en krogshow? Har krogshowen något existensberättigande i en modern demokrati? I en modern marknadsekonomi? Vad kan denna urgamla humorform få för återverkningar på en alltmer globaliserad värld där de rika blir allt rikare och de fattigare allt fattigare? Är krogshowen inte bara ett spel? Är konceptet föråldrat? Kan man finna analogier med det antika Rom där de styrande klasserna förtryckte pöbeln genom att erbjuda bröd och skådespel? Är överhuvudtaget bröd och skådespel en fungerande symbios, kan intagandet av fet och salt mat i kombination med banbrytande kontroversiell humor verkligen funka eller tar dessa till synes diametrala motsatser ut varandra fullkomligt? Hur kan man egentligen motivera denna konstform? Står krogshowandet i överenstämmelse med Sveriges konventionsåtaganden, såväl inom EU som internationell rätt? Är det egentligen etiskt försvarbart att spendera tid och pengar* på detta?

Det är bl a dessa svåra frågor som denna blogg skall försöka svara på. Vi som beslutat att författa denna blogg hoppas att frågorna väcker intresse. Kom gärna med egna frågor och funderingar, eller som Robban Aschberg brukar säga, "häng med!".

*1999 spenderade Sverige drygt 12% av BNP, eller ca 300 000 miljarder, enbart på krogshower. En medelstor krogshow kostar i genomsnitt ca 15 miljoner kr, detta innebär att enbart under 1999 producerades 20 miljoner krogshower i Sverige. Dessa siffror kan tyckas höga, men vi kom först på 23:e plats i världen. Krogshower i Sverige 1975-1999, SOU 2000:23

0 Comments:

Post a Comment

<< Home